Pierwsze miejsce w konkursie grantowym „zakręceni w przestrzeni”, organizowanym przez Ambasadę Francji w Polsce oraz fundację LafargeHolcim, zajęli gimnazjaliści z Człuchowa. Uczniowie klas gimnazjalnych Szkoły Podstawowej nr 1 zgłosili dwa projekty. Zdaniem komisji konkursowej oba były tak dobre, że postanowiono przyznać pierwszą nagrodę ex aequo obu człuchowskim drużynom.

To nie pierwszy taki sukces uczniów z człuchowskiej placówki. Rok temu w tym samym konkursie szkoła zdobyła 5 tysięcy złotych na zagospodarowanie pomieszczeń po byłym sklepiku szkolnym. W tym roku uczniowie sięgnęli po główną nagrodę w wysokości 20 tysięcy złotych. Jako, że zwyciężyły dwie człuchowskie propozycje, nagrodę podzielono na dwa projekty, po 10 tysięcy złotych każdy.

Pierwszy projekt to „Nowoteka”. Jest to zadanie polegające na modernizacji istniejącej biblioteki i czytelni. „Powstanie tam ściana zieleni, będą miękkie dywany, miękkie pufy, a nawet hamaki” – mówi Sylwia Marasz, wicedyrektor Szkoły Podstawowej nr 1. 

Drugi projekt zakłada stworzenie sali letniej przed szkołą. Będzie to miejsce nie tylko do relaksu, ale także do prowadzenia zajęć w plenerze. Do jego urządzenia wykorzystane zostaną materiały ekologiczne. Projekt ten to „Ekolandia”.

Pierwsze zadanie, dotyczące biblioteki, ma być gotowe już w marcu. Szkolna sala letnia w plenerze, zostanie zbudowana do czerwca przyszłego roku.

 

 

fot: UM w Człuchowie